Thursday, August 19, 2010

Jauh Kau Pergi - Dhiya Zafira - Alaf21

` Suka cite ni…rasa dalam 4 novel DZ, aku paling suka Jauh Kau Pergi…kenapa ek? Erm..ntah la tapi aku rasa cerita ni memang best dan lain dari novel2 DZ yg 3 lagi tu…Dalam JKP, suka sangat Afi ngan Rif…walaupun masa mula Rif macam nak menjauhkan diri dari Afi tapi sikap caring Rif tu buat aku suka sangat..memang padan la diaorang tu….

` Cerita ni memang buat air mata aku mengalir la especially bila Afi tau dia dah tinggal sorang je kat dunia ni walaupun hakikatnya dia ada kaum keluarga lain. Memang sedih…boleh bayangkan macam mana perasaan dia bila orang yang kita tunggu tu tak balik, yang balik hanya jenazah. Aku juga rasa teruja dengan ikatan persahabatan derang tu…kawan-kawan abang dia sanggup nak jaga dia, tolong dia yang dalam kesusahan…memang orang kata kawan masa suka duka la bukan kawan masa suka je..memang sahabat sejati..lagi satu, kagum dengan semangat cintakan Negara yang ditunjukkan Najmi dan kawan-kawan tapi Najmi la paling best..memang berkorban untuk Negara…

` Pengajaran..
(1) Walau apa terjadi kita kena lah terima keluarga kita seadanya..jangan bila dah takde baru nak menyesal-menyesal..
(2) Jadilah kawan/sahabat di saat susah dan senang bukan hanya ketika senang je, bila susah langsung kawan/sahabat tak Nampak muka..
(3) Kalau ada perasaan baik luahkan sebelum terlambat..

` Tahniah DZ..semoga lepas ni novel awak makin mantap…tapi antara 4 novel awak saya memang suka yang ni…suka sangat-sangat…rasa lain dari novel awak yang sebelum ni..teruskan menulis.

8 comments:

  1. aku pun suka giler novel jauh kau pergi, memang lain dari yang lain.. penulisnya pasti dah buat kajian yang banyak utk hasilkan novel ni.. terutama dalam dunia komando.. semoga DZ terus success...

    ReplyDelete
  2. yup...DZ nk buat smbungan pasal jimmy..bacalah buku dz yg baru tapi bukan kisah jimmy..kisah jimmy lepas yg ni kot..

    ReplyDelete
  3. JKP memang sangat best laa..novel ni banyak bg info pasal something yang jarang kite dpt from another novel..mcm Pasukan Komando tu, kalo stakat nk saje2 nk google bace pasal komando tu memang tak la..but bile DZ masukkan pasal tu kt dlm JKP ni, at least we got something..

    ReplyDelete
  4. erm kalau nak baca kat sini macm mana?? excited nak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. baca kat sini? mana boleh baca kat sini..kena beli la novel ni :)

      Delete